Δημοσιογραφική ομάδα Volcanos (Λευτέρης Μακρίδης, Αλκιβιάδης Μιχαηλίδης, Ακύλας Μιχαηλίδης, Ανδρέας Αποστολάκης)
Ποιο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά νησιά που έρχεται στον νου κάποιου όταν σκέφτεται την Ελλάδα; Ανάμεσα σε άλλα, η Σαντορίνη διεκδικεί σαφέστατα μια από τις πρώτες θέσεις. Η Σαντορίνη ή Θήρα είναι ένα νησί που βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο πέλαγος, στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, νότια της Ίου, δυτικά από την Ανάφη και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα νησιά του κόσμου. Απέχει από τον Πειραιά 128 ναυτικά μίλια και 63 ναυτικά μίλια από την Κρήτη. Όμως, η Σαντορίνη αποτελεί πολλά περισσότερα από έναν παγκόσμιο δημοφιλή προορισμό. Σε αυτήν, πριν από χιλιάδες χρόνια, έλαβε χώρα «η μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη στην ιστορία της ανθρωπότητας» σύμφωνα με τα λόγια των ειδικών.
Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης εντοπίζεται ήδη εδώ και 2 εκατ. χρόνια. Η σημερινή μορφή που εμφανίζει το ηφαίστειο δημιουργήθηκε εξαιτίας προηγούμενων ηφαιστειακών περιοχών. Η μεγαλύτερη έκρηξη του ηφαιστείου, η οποία επέφερε πολλές αλλαγές στον κόσμο της αρχαίας Ελλάδας, έλαβε χώρα στη Σαντορίνη την άνοιξη του 1613 π.Χ.. Εκείνη η έκρηξη έριξε σε όλο το Αιγαίο μπάλες λάβας που σκότωσαν εκατομμύρια κόσμο. Παλαιότερα, είχε επικρατήσει η θεωρία πως οι κάτοικοι έσπευσαν να φύγουν και πως πρόλαβαν να απομακρυνθούν πριν εκραγεί το ηφαίστειο. Ωστόσο, σύγχρονα ευρήματα από τους ηφαιστειολόγους αποδεικνύουν ότι οι κάτοικοι, ενώ έπλεαν, χτυπήθηκαν από ηφαιστειακές μπάλες. Προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται να συνηγορούν τα αρχαιολογικά δεδομένα, καθώς οι αρχαιολογικές ανασκαφές, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, δεν έχουν δείξει ότι τα γειτονικά νησιά κατοικήθηκαν από μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που μετανάστευσαν σε αυτά.
Ποια είναι, όμως, η εικόνα που εμφανίζει το ηφαίστειο σήμερα; Η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης για τους ερευνητές, καθώς το 2019 πήγε στο νησί μια ομάδα επιστημόνων. Μάλιστα, την ίδια τη στιγμή που αυτό το άρθρο γράφεται, αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα μιας αποστολής που βρίσκεται στην περιοχή της Καλντέρας και μελετά τα ίχνη των εκρήξεων που έχουν γίνει στην περιοχή. Η αποστολή αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά την περίοδο του καλοκαιριού, πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο του 2023 και η ομάδα θα φύγει από το νησί τον Φεβρουάριο.
Είναι εξαιρετικά σημαντική η μελέτη του συγκεκριμένου ηφαιστείου, καθώς οι ερευνητές θεωρούν πως μελετώντας το, θα μπορέσουν να εντοπίσουν πληροφορίες αναφορικά με τη συμπεριφορά των μεγάλων ηφαιστείων στο πέρασμα του χρόνου. Με τον τρόπο αυτόν, θα είναι σε θέση να κάνουν πιο σωστές προβλέψεις για άλλα ηφαίστεια σε βάθος χρόνου. Τέλος, το ηφαίστειο αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα που οι κάτοικοι της Σαντορίνης πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν, καθώς οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στο μέλλον θα γίνει κι άλλη έκρηξη. Επομένως, αν και είναι δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια το πότε, οι σκέψεις των ερευνητών προσανατολίζονται στο μέλλον.
Απ’ ό,τι καταλάβαμε, η Σαντορίνη έχει πλούσια και περίπλοκη ιστορία. Αν και αποτελεί ήδη δημοφιλές νησί, το ηφαίστειό της είναι άλλος ένας λόγος για να την επισκεφθεί κάποιος.