Δημοσιογραφική ομάδα Μπλε Τίποτα (Λυδία Σαμαρτζή, Ιωάννα Γρίβα, Ναταλία Κριτσιδήμα, Αγάπη Παπαδήμα)
H«γλώσσα των νέων» έχει μεγάλη ποικιλία. Συχνά οι μεγαλύτερες ηλικίες έχουν συνηθίσει να την αντιμετωπίζουν με καχυποψία, θεωρώντας πως η αργκό “φτωχαίνει” την καθομιλουμένη. Όμως, οι νεανικές γλωσσικές ποικιλίες αποτελούσαν πάντοτε πηγή για τις κυρίαρχες γλώσσες. Τις ανανεώνουν με νέα στοιχεία, δίνουν νέο νόημα σε παλιές λέξεις και αφήνουν εκτός όσα δεν τους αρέσουν. Έτσι, η γλώσσα των εφήβων γίνεται ένας από τους τρόπους να εξελιχθεί η ελληνική γλώσσα που, όπως και κάθε άλλη, αλλάζει συνέχεια.
Οι νέοι σε όλον τον κόσμο χρησιμοποιούν λέξεις και εκφράσεις που οι μεγαλύτεροι σε ηλικία δυσκολεύονται να καταλάβουν. Κάποιοι μάλιστα, ακούγοντας ένα trap τραγούδι ή μια συζήτηση ανάμεσα σε εφήβους, έχουν ένα σωρό άγνωστες λέξεις.
Για αυτό, έχουμε φτιάξει έναν κατάλογο που να δείχνει τις λέξεις που δεν καταλαβαίνουν οι μεγάλοι:
- Slatina: Σύμφωνα με την επικρατέστερη απόψη, είναι φαν ενός ράπερ που είναι γνωστός με το όνομα thug slime. Αυτός έχει στα τραγούδια του το SLAT περίπου σαν μότο, με τη λέξη να σχηματίζεται από τα αρχικά για το «slime love all the time» και από εκεί βγαίνει το SLATina.
- Ricta: o Ricta είναι ένας διάσημος τράπερ.
- LOL: Πρόκειται για τα αρχικά των λέξεων Laughing Out Loud – δηλαδή γελάω δυνατά (όπως λέμε στα ελληνικά, “σκάω στα γέλια”).
- Krintzarw: Το συναίσθημα κάποιου όταν νιώθει έντονη αποστροφή και αηδία. Είναι ένας τρόπος για να πει κάποιος “φρικάρω, ανατριχιάζω”.
- Cocobloko: συναίσθημα που κολλάς
- Beef: Κόντρα. Συνήθως αυτή βγαίνει σε μουσικά με τα κομμάτια που είναι γνωστά ως diss (από το disrespect). Ο όρος έρχεται από το hip-hop και σημαίνει πως απαντώ στις προσβολές κάποιου, “μονομαχώ με κάποιον λεκτικά”.
- Κάνω expose(d): Βγάζω στη φόρα. Μιλάω για πράγματα που είναι μυστικά κάποιου και το κάνω έχοντας στόχο να τον ταπεινώσω ή να δείξω ποιος είναι πραγματικά.
- Flex: Όταν καυχιέμαι για κάτι δικό μου και το δείχνω επιδεικτικά σε άλλους.
- Όλα κομπλε: Όλα είναι καλά.
- Ντιβε: Ειρωνική λέξη για το άτομο που παριστάνει πως είναι το καλύτερο. Η λέξη προέρχεται από την όπερα. Στην όπερα, ως πριμαντόνα (ιταλικά: primadonna) ή ντίβα (ιταλικά: diva) είναι εκείνη που αναλαμβάνει τους πρώτους ρόλους.
- Μπρο: Η λέξη αυτή έχει κρατήσει την πραγματική της σημασία. Όταν τη χρησιμοποιούμε, εννοούμε πως εκείνος ο άνθρωπος που βρίσκεται απέναντί μας είναι σαν αδερφός μας και του μιλάμε “νέτα σκέτα και χωρίς παρεξηγήσεις”.
- Έχω πάθει σοκ: Έχω εκπλαγεί-σοκαριστεί.
Συμπερασματικά, σύμφωνα με τον διδάκτορα Γλωσσολογίας Γιάννη Ανδρουτσόπουλο: «Ψυχολογικά, κατά τη νεανική ηλικία διαμορφώνεται η προσωπική και κοινωνική ταυτότητα. Η απόρριψη κατεστημένων τρόπων συμπεριφοράς και ο πειραματισμός με εναλλακτικά μοντέλα, τάσεις που γενικότερα χαρακτηρίζουν την εφηβεία, εκφράζονται και γλωσσικά. Με την ιδιαίτερη γλώσσα τους, οι νέοι συμβολίζουν ότι ανήκουν σε μια ηλικία με δικά της ενδιαφέροντα και αξίες, που διαφέρει τόσο από τα παιδικά όσο και από τα ενήλικα χρόνια. Επικοινωνιακά, λειτουργίες της γλώσσας όπως η εκφραστικότητα, η πρωτοτυπία και το γλωσσικό παιχνίδι ίσως είναι ισχυρότερες στη νεανική ηλικία απ’ ό,τι στη μετέπειτα ζωή.»