Back to playlists

Συνέντευξη: Humanity Greece

Ημερομηνία συνέντευξης: 28/06/2023

To Humanity Greece είναι μια εθελοντική οργάνωση που δίνει φωνή σε όσους δεν μπορούν να ακουστούν.

Ποιο είναι το όνομά σας και ποια είναι η θέση σας στην οργάνωση;

Είμαι η Τζώρτζια Παράσχου και είμαι η ιδρύτρια του Humanity Greece.

 

Τι κάνει το Humanity Greece;

Το Humanity Greece είναι ένα μεγάλο σπίτι που έχει μέσα πολλούς εθελοντές όλων των ηλικιών και βοηθάει οικογένειες και μικρά παιδιά που έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν με τα προς το ζην. Βοηθάμε αυτούς τους ανθρώπους συλλέγοντας αγαθά και είδη και τους τα στέλνουμε στο σπίτι τους.

 

Πώς δημιουργήθηκε το Humanity Greece; Εμπνευστήκατε από κάπου;

Την έμπνευση βασικά την είχα εγώ. Από τη δική σας ηλικία ξεκίνησα να προσφέρω και να μαθαίνω τι είναι να μοιράζεις τα παιχνίδια σου, τα ρούχα σου, πράγματα που δεν τα θέλεις πλέον, και βλέποντας τις ανάγκες που υπήρχαν το 2021 με τις φωτιές είπα να το ξεκινήσω και να βοηθήσω μαζί με όλα αυτά τα παιδιά, και εσάς και πολλούς άλλους, και να βοηθήσουμε μαζί τους συνανθρώπους μας που έχουν πρόβλημα.

 

Πόσους εθελοντές έχετε στον οργανισμό;

Η ομάδα που είναι κάθε μέρα στο πεδίο είναι 15 άτομα, τα οποία βοηθούν καθημερινά, και η ομάδα των βασικών εθελοντών μας είναι 126 παιδιά.

 

Πόσους ανθρώπους και πόσες οικογένειες βοηθάτε;

508 οικογένειες κάθε μήνα, οι οποίες είναι απ’ όλην την Ελλάδα, μένουν σε διάφορα σημεία της χώρας, και κάθε Δευτέρα μαγειρεύουμε και για τους ανθρώπους στην Αθήνα που μένουν στον δρόμο. Εκεί πρόκειται για άλλους 100 ανθρώπους.

 

Τι είναι το εθελοντικό συντονιστικό κέντρο;

Ωραία ερώτηση! Έχει καταλάβει κανένας σας τι είναι το εθελοντικό συντονιστικό κέντρο;

 

Στο περίπου!

Για πες μου! Τι έχεις καταλάβει;

 

Εγώ απ’ ότι ξέρω, πάρα πολλοί εθελοντές βοηθούν στον συντονισμό του κόσμου γύρω μας, δηλαδή οι άνθρωποι που δεν έχουν να φάνε ή που χρειάζονται βοήθεια, να βοηθήσουμε να ζήσουν!

Αυτό! Τι είναι λοιπόν το συντονιστικό κέντρο; Ένα μεγάλο σπίτι που μας χωράει όλους, που είναι ανοιχτό κάθε μέρα, που δέχεται εθελοντές και ανθρώπους που έχουν πρόβλημα. Κκάποιος από έσας ήρθε στον χώρο; Φτιάξατε και μπισκοτάκια για τους άστεγους συνανθρώπους μας; Οπότε, όπως είδατε, είναι ένας χώρος που έχει ράφια. Ήταν ωραίος χώρος; Σας άρεσε αρχικά;

 

Ναι!

Ήταν καθαρός;

 

Ναι!

Μπράβο, πολύ σημαντικό για εμάς! Οπότε είναι ένας χώρος που είναι σαν το σπίτι μας, τον προσέχουμε, τον καθαρίζουμε, τον φροντίζουμε, βάζουμε όλα τα πράγματα σε τάξη και εκεί φτιάχνουμε όλα τα κουτιά που στέλνουμε στις οικογένειες με τρόφιμα, με καθαριστικά είδη, με κρέμες, με οτιδήποτε χρησιμοποιείτε κι εσείς στο σπίτι σας! Ελπίζω να σε κάλυψα!

Ναι! Τι δυσκολίες έχετε αντιμετωπίσει; Έχετε λάβει αρνητική κριτική;

Ω, πάρα πολλή! Μόνο αρνητική κριτική υπάρχει σε αυτήν τη χώρα, να το ξέρετε! Όταν κάνεις κάτι, πρέπει να περιμένεις να ακούσεις και αρνητική κριτική! Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως επειδή κάνουμε πάρα πολύ μεγάλο έργο και βοηθάμε όντως πάρα πολλές οικογένειες, δεν υπάρχει τόση αρνητική κριτική όσο θετική. Δηλαδή, έρχονται παιδιά όπως εσείς, μπαίνουν μέσα στο πεδίο κατευθείαν και βοηθούν. Οπότε, η κακή κριτική, αν υπάρχει από κάποιον εθελοντή, θα είναι προς τον εαυτό του! Γιατί εμείς είμαστε οι άνθρωποι που το φτιάχνουμε όλο αυτό. Οπότε προσπαθούμε να περνάμε το μήνυμα να μην κρίνουμε! Αλλά σίγουρα, αγαπημένη μου δημοσιογραφίνα, υπάρχει και κακή κριτική! Αλλά δεν πρέπει να στεναχωριόμαστε και δεν πρέπει να μας απασχολεί! Πρέπει να γινόμαστε καλύτεροι, πρέπει να κρατάμε ό,τι πιστεύουμε πως είναι θετικό για εμάς, ότι πιστεύουμε πως θα μας εξελίξει ως ανθρώπου και προχωράμε…

Πώς μπορείς κάποιο άτομο να βοηθήσει τον οργανισμό;

Πάρα πολύ εύκολα! Αρχικά μπορεί να έρθει στον οργανισμό, όπως είδατε, και να μπει μέσα να μας βοηθήσει επί τούτου, ή μπορεί να μπει και στο site μας, www.humanitygreece.org, να δηλώσει στη φόρμα του εθελοντισμού ότι θέλει να γίνει εθελοντής και να έρθει! Να σου πω εδώ πως εμείς απαντάμε αμέσως, γιατί ξέρουμε πως υπάρχουν φόρμες εθελοντισμού που στέλνεις και δεν απαντά ποτέ κανένας! Οπότε εμείς λαμβάνουμε το αίτημα και απαντάμε αμέσως.

Πώς γίνεται κάποιος εθελοντής;

Εξαρτάται! Όλοι μπορούμε να είμαστε εθελοντές στην καθημερινότητά μας. Δηλαδή, αν βγάλετε ρούχα ή παπούτσια ή παιχνίδια που δεν τα χρησιμοποιείτε πια και είναι σε καλή κατάσταση, μπορείτε να έρθετε στο Humanity να τα προσφέρετε και να τα πάρει κάποιο άλλο παιδί, και αυτό είναι εθελοντισμός. Δηλαδή, τι είναι εθελοντισμός; Ξέρει κανείς;

Είναι πως κάνεις κάποια δουλειά χωρίς να πληρώνεσαι και το κάνεις επειδή θέλεις να προσφέρεις στους συνανθρώπους σου.

Τέλεια! Ουσιαστικά θα σου βγάλω εγώ τον όρο “δουλειά” και θα σου πω πως ο εθελοντισμός είναι κάτι που το κάνεις συνειδητά, δηλαδή επιλέγεις να προσφέρεις από τον χρόνο, τα πράγματά σου, τα παιχνίδια σου, την ενέργειά σου, τα χρήματά σου μερικές φορές, και το αφιερώνεις κάπου, οπουδήποτε, στους ανθρώπους, στα ζώα, στο περιβάλλον και το δίνεις συνειδητά για το χρονικό διάστημα που θέλεις, εκεί που θέλεις. Δηλαδή, όλο το κομμάτι του εθελοντισμού πρέπει να είναι συνειδητό, παιδιά, γιατί πρέπει να πεις “θέλω να κάνω εθελοντισμό!” και να το χαίρεσαι. Δεν χρειάζεται να έρθει κανείς στο Humanity Greece για να κάνει εθελοντισμό, μπορεί κάποιος να ασχοληθεί με τα ζωάκια, που υπάρχουν πάρα πολλά που είναι μόνα τους στον δρόμο. Μπορείτε να καθαρίσετε μια παραλία, που βλέπουμε συνέχεια σκουπίδια. Μπορείς να κάνεις μια δεντροφύτευση, μπορείς να ασχοληθείς με πάρα πολλά πράγματα! Οπότε, αυτό είναι εθελοντισμός έτσι εύκολα και γρήγορα.

Πιστεύετε πως το Humanity Greece θα αλλάξει την πόλη και το περιβάλλον;

Κοίταξε, πιστεύουμε όλοι στην ομάδα πως έχουμε βάλει το λιθαράκι μας, και ήδη έχουμε αλλάξει πολλά πράγματα. Δεν μπορώ να σας πω πως θα τα αλλάξουμε όλα, δεν είμαστε, δυστυχώς σούπερ ήρωες και δεν έχουμε αυτήν την υπερδύναμη. Αλλά νομίζω πως η αλλαγή θα φανεί στη δική σας τη γενιά. Δηλαδή, εσείς όταν θα είστε στην ηλικία μου, σε πολλά χρόνια, έχετε ακόμα, θα βλέπετε πολύ μεγαλύτερη αλλαγή απ’ ό,τι βλέπουμε εμείς τώρα.

Τι είδους φαγητά φτιάχνετε; Είναι υγιεινά ή και ανθυγιεινά;

Α, μόνο υγιεινά! Μαγειρεύουμε πραγματικά καλύτερα και από το σπίτι μας, το είδατε παιδιά μου υπέροχα! Μόνο υγιεινά, μόνο vegan, επιλέγουμε διατροφολογικό πρόγραμμα που έχει πάρα πολλά λαχανικά, πολύ σωστά δομημένα τα αγαθά μέσα, πάντα έχουμε ένα γλυκό που είναι σπιτικό, και προσπαθούμε στους ανθρώπους που είναι στον δρόμο να δίνουμε πράγματα όπως θα δίναμε στο παιδί μας, στη μαμά μας, στον μπαμπά μας, σε εμάς τους ίδιους στο σπίτι. Δηλαδή, όπως τρώμε στο σπίτι μας και φτιάχνουμε ένα πολύ ωραίο φαγητό, με το ψωμί μας και με τα πάντα, προσπαθούμε να το δώσουμε και στους ανθρώπους που βρίσκονται στον δρόμο.

Γιατί επιλέξατε αυτήν τη δουλειά;

Γιατί μου αρέσει πάρα πολύ! Με γεμίζει, αν και πάρα πολύ μικρή στο σχολείο προτιμούσα να είμαι κάπου να βοηθάω έξω στον δρόμο ή σε κάποια οργάνωση παρά να είμαι στο σχολείο… Λάθος αυτό! Δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση! Αυτό είναι προς αποφυγή! Παρ’ όλα αυτά ήμουν πάρα πολύ καλή μαθήτρια! Επέλεξα να ασχοληθώ γενικά με προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Το κομμάτι του Humanity να ξέρετε το κάνω εθελοντικά κι εγώ, δηλαδή όλη η ομάδα είμαστε εθελοντές και αφιερώνουμε από τον χρόνο μας, απλά το θετικό σε αυτό είναι πως είμαστε πολλοί άνθρωποι. Οπότε, αφιερώνει ο καθένας από τον χρόνο του και έτσι βγαίνει μια ημέρα που γεμίζει στο εθελοντικό συντονιστικό κέντρο.

Σας αρέσει η συμμετοχή σας στον οργανισμό;

Μου αρέσει και με αγχώνει! Πλέον έχω περάσει σε ένα στάδιο που αγχώνομαι πιο πολύ από το να σας πω “τι ωραία που περνάω!” και πως μου αρέσει! Δυστυχώς με αγχώνει γιατί είναι πολύ μεγάλη ευθύνη, είναι πολύ μεγάλα τα έξοδα, είναι πάρα πολλές οι οικογένειες που πλέον βασίζονται σε εμάς και κάθε μήνα περιμένουν ένα πακέτο και τα τρόφιμά τους, τα αγαθά τους, οπότε πλέον μου αρέσει, αλλά με αγχώνει κιόλας!

Πώς αισθανθήκατε από τη στιγμή που είδατε τον οργανισμό να λειτουργεί;

Στην αρχή, όταν ξεκινάει κάτι, χαίρεσαι. Δεν προλαβαίνεις βέβαια να το ζεις, να καταλάβεις τι έχεις δημιουργήσει, γιατί είσαι μέσα στο πεδίο. Και όταν εμείς ξεκινήσαμε τον οργανισμό, δυστυχώς είχαμε φωτιές σε όλην την Ελλάδα. Μόλις περνάει λίγο το πρώτο χρονικό διάστημα, έρχεσαι σε επαφή με τις δυσκολίες ενός φορέα. Λες “πολύ ωραία το ξεκίνησα, τώρα πώς το προχωράω; Πώς θα καλύψω τα έξοδα; Πώς θα βοηθήσω τις οικογένειες;”. Και για εμάς το βασικό πρόβλημα είναι ότι δε γίνεται μια φορά τον μήνα και τελείωσε, πρέπει αυτές τις οικογένειες κάθε μήνα να τις στηρίζεις. Οπότε έχεις αυτήν την αγωνία: “θα έχω τρόφιμα; Θα έχω παιχνίδια για τα παιδάκια; Θα έχω πάνες; Θα έχω βρεφικά γάλατα για να τους δώσω και να τα στείλω;” Και δεν μιλάμε για μια, δυο, τρεις οικογένειες, μιλάμε για πάνω από 500 οικογένειες, οπότε μπορείτε να καταλάβετε τι όγκος πραγμάτων φεύγει κάθε μήνα για να πάει σε αυτά τα σπίτια.

Πώς προέκυψε το όνομα;

Αν σας πω ότι δεν το έχω σκεφτεί; Μου άρεσε, το είχα από πιο μικρή στο μυαλό μου. Μου άρεσε η έννοια του “humanity” που σημαίνει “ανθρωπότητα” ή “ανθρωπιά”, όλη αυτή η λέξη που μας χαρακτηρίζει και στην Ελλάδα και… το δημιούργησα! Δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σκέψη, για να είμαι ειλικρινής! Ήταν λίγο αυθόρμητο!

Ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό;

Ω, το αγαπημένο μου φαγητό! Κατ’ αρχάς, να σας πω ότι δεν μαγειρεύω! Δυστυχώς! Το αγαπημένο μου φαγητό… Λατρεύω τα μακαρόνια! Μπορώ να τρώω μακαρόνια κάθε μέρα! Και μπορώ να τρώω caprice και σοκολάτες! Τέλείως ανθυγιεινό, ντρέπομαι που το λέω! (γέλια)

Αφού δεν ξέρετε να μαγειρεύετε, πώς τρώτε; Παραγγέλνετε κάθε μέρα από εστιατόρια;

Κοίταξε, μαγειρεύω τα προβλεπόμενα! Δηλαδή, θα φτιάξω μια σαλάτα, θα φτιάξω ένα υπέροχο τοστ που τρώμε όλοι… Δεν θεωρείται μαγειρική, προφανώς! Είμαι πάρα πολύ τυχερή γιατί ο σύντροφος που συγκατοικώ μαγειρεύει. Γενικώς, είναι δύσκολο να μαγειρεύεις! Είναι δύσκολο γιατί συνέχεια πρέπει να βρεις κάτι να φας, πρέπει να παραγγείλεις απ’ έξω, είναι και λίγο ανθυγιεινό, αλλά το πρόβλημα είναι πως εγώ είμαι όλη μέρα on the road, είμαι στον δρόμο. Οπότε δεν είναι εύκολο και χρονικά να έχω το τάπερ μαζί να μαγειρέψω, αλλά δεν μου αρέσει κιόλας! Η μαγειρική εμένα δεν μου αρέσει! Μου αρέσουν πάρα πολύ οι δουλειές στο σπίτι! Μπορώ να γυρίσω αργά και να καθαρίσω όλο το σπίτι! Να νυστάζω, να είμαι κουρασμένη και να αρχίζω να καθαρίζω όλο το σπίτι! Ε, με τη μαγειρική λίγο δυσκολεύομαι! Και με δυσκολεύει και το διατροφολογικό μου πρόγραμμα. Είναι λίγο θέμα και στην υγεία μας. Οπότε κι εσείς πρέπει να τρώτε καλά, να προσέχετε τι τρώτε, να τρώτε γεύματα… Ήταν ωραία η ερώτησή σου! (γέλια)

Πώς προσφέρετε στο Humanity Greece αν δεν ξέρετε να μαγειρεύετε;

Να σου πω πως την ώρα που μαγειρεύουμε υπάρχουν κι άλλα πόστα! Κατ’ αρχάς, κάποιος πρέπει να πλύνει όλα αυτά τα σκεύη, όπως είδατε! Εγώ είμαι στη λάντζα, με έχουν στον νεροχύτη και καθαρίζω. Και το απολαμβάνω κιόλας, γιατί μου αρέσει πάρα πολύ! Οπότε αυτό είναι το ωραίο: ότι σε μια ομάδα, για να είμαστε ομάδα και να υπάρχει ένα αποτέλεσμα, πρέπει ο καθένας να κάνει κάτι διαφορετικό. Και όταν μπορείς να κάνεις κάτι διαφορετικό και να κάνεις αυτό που σου αρέσει κιόλας, ε αυτό είναι ευτυχία! Σκεφτείτε τώρα πως εγώ πλένω και χαίρομαι! (γέλια) Άλλος μαγειρεύει και χαίρεται! ‘Η άλλος βάζει το φαγητό σε συσκευασίες. Πάνω τους κάποιος γράφει ένα μήνυμα στους ανθρώπους που παίρνουν το φαγητό, οπότε όλα έχουν έναν ρόλο! Είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα και χαρά να μπορείς να κάνεις στον εθελοντισμό κάτι που όντως σου αρέσει!

Το Humanity Greece είναι μόνο ένα ή υπάρχουν και σε πολλά μέρη;

Είναι μόνο ένα. Το όνομα είναι ένα, ο οργανισμός είναι ένας και είμαστε πάρα πολύ κοντά εδώ στο χώρο σας που κάνετε εδώ το υπέροχο camp, είμαστε εδώ στην Αθήνα, είναι η έδρα μας να το πούμε και έτσι που μπορείτε να έρθετε. Είμαστε ανοιχτά κάθε μέρα, μπορείτε να έρθετε όποτε θέλετε.

Όταν συνεργαστήκατε με την κοινωνική κουζίνα “Ο άλλος άνθρωπος” συνεργαστήκατε καλά ή υπήρχαν διαφωνίες;

Κοίταξε, θα σου πω γενικά σε ένα σπίτι πάντα υπάρχουν διαφωνίες, Και με τους γονείς μας θα μαλώσουμε, θα μας φωνάξουν, μπορεί να τους φωνάξουμε. Πάντα σε έναν χώρο που έχεις πάρα πολλούς ανθρώπους, όλο και κάτι μπορεί να δημιουργηθεί. Στη συνεργασία μας με τον άλλο άνθρωπο ήταν όλα υπέροχα, έχουμε ας πούμε έναν κοινό στόχο, το ίδιο είναι και το Humanity όταν έχει ένα στόχο να βοηθήσεις και να εκτελέσεις και να έχεις ένα αποτέλεσμα, ελαττώνεις και μειώνεις τα προβλήματα. Αλλά να ξέρετε παιδιά σε όποιο περιβάλλον και να είστε πάντα μπορεί να υπάρχει κάποιος που μπορεί να στεναχωρηθεί, κάποιος μπορεί να χαρεί πολύ παραπάνω, όπως γίνεται και στο σπίτι μας. Και αυτό είναι κάτι που είναι μέσα στη ζωή δεν πρέπε να μας αγχώνει, ούτε να μας δημιουργεί έτσι αρνητικά συναισθήματα, αλλά είχαμε μαγειρέψει πάρα πολύ ωραία. Θελώ να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ, ευχαριστώ για τις υπέροχες ερωτήσεις που μας κάνατε.

Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι ακόμα, ποιο είναι το αγαπημένο σας χόμπυ;

Το αγαπημένο μου χόμπυ? Χόρευα πάρα πολλά χρόνια παραδοσιακούς χορούς, πολλά χρόνια και πάρα πολλές ώρες την εβδομάδα.

Και συνεχίζετε ακόμα;

Δυστυχώς δεν συνεχίζω τώρα γιατί δεν προλαβαίνω, αλλά είναι κάτι που μου λείπει. Αγαπάω πάρα πολύ τη μουσική και με ηρεμεί πάρα πολύ να πηγαίνω να βλέπω παραστάσεις καλής ποιότητας, ακόμα κι αν δεν είναι μεγάλα ονόματα. Οπότε αυτό το έχω σαν χόμπυ, γιατί δεν προλαβαίνω να κάνω τίποτα άλλο. Πηγαίνω ή στο Μέγαρο ή στο Ηρώδειο τώρα που έχει ανοίξει ο καιρός και μου αρέσει να βλέπω παραστάσεις με καλλιτέχνες που όντως προσφέρουν και μπορεί να μην τους ξέρουμε κι όλας. Και μ’ αρέσει να τρώω, μπορεί να μην μαγειρεύω αλλά είμαι καλοφαγού! Αυτά είναι τα χόμπυ μου στην παρούσα φάση. Παλιότερα μπορεί να έκανα και αθλητισμό, έκανα πολλά πράγματα. Τώρα μονό τρώμε, και μουσική και εθελοντισμός στο Humanity φυσικά!

Scroll top