Back to playlists

Η ώρα των εκλογών

Δημοσιογραφική ομάδα Perrybirds (Παναγής Ζαχόπουλος, Λέανδρος Κριτσιδήμας, Ορέστης Κροκίδας) 

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία των εκλογών, η οποία είχε παραπάνω από έναν γύρο. ‘Ήταν, όμως, η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στην Ελλάδα; Αν έχει ξαναγίνει, πότε ήταν αυτό; Το άρθρο θα ρίξει φως σε μερικά ζητήματα όπως αυτό, αλλά και σε θέματα που αφορούν την πραγματοποίηση των πρώτων εκλογών στη χώρα.

Οι εκλογές του 2023 πραγματοποιήθηκαν σε δύο γύρους, έναν στις 21 Μαΐου και τον άλλον στις 25 Ιουνίου. Στον πρώτο γύρο χρησιμοποιήθηκε το σύστημα της απλής αναλογικής και, αντίθετα, στον δεύτερο γύρο εφαρμόστηκε το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Ας ρίξουμε μία ματιά στα δύο κυρίαρχα εκλογικά συστήματα για να καταλάβουμε τις διαφορές ανάμεσά τους: Στην απλή αναλογική, σχηματίζεται κυβέρνηση μόλις το πρώτο κόμμα φτάσει κοντά στο 50% των ψήφων και έχει την πλειοψηφία των εδρών. Στο εκλογικό αυτό σύστημα, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να προκύψουν κυβερνήσεις συνεργασίας μεταξύ δύο κομμάτων ή και παραπάνω. Από την άλλη, στην ενισχυμένη αναλογική αρκεί στο πρώτο κόμμα να έχει ποσοστό πάνω από 40,5%. Πιο συγκεκριμένα, ένα κόμμα που παίρνει 40% των ψήφων, παίρνει 50 έδρες bonus. Όταν ένα κόμμα πάρει πάνω από 25%, παίρνει μία έδρα για κάθε 0,5%. Από το 1951 και μετά χρησιμοποιούμε συνήθως το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Φέτος ήταν μια από τις σπάνιες φορές που εφαρμόστηκε το σύστημα της απλής αναλογικής. Οι προηγούμενες φορές ήταν το 1989 και 1990. Στο σημείο αυτό, θα είχε ενδιαφέρον μια σύντομη ιστορική αναδρομή στις πρώτες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη σύγχρονη Ελλάδα. Το γεγονός που οδήγησε σε αυτές ήταν η θέληση του λαού να φτιαχτεί ένα σύνταγμα. Μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου του 1843, ο ελληνικός λαός πέτυχε τελικά να γίνουν εκλογές στη χώρα. Έτσι, μια προσωρινή κυβέρνηση σχηματίστηκε και είχε ως στόχο να εκλεγεί μια άλλη και να φτιαχτεί ένα σύνταγμα. Οι πρώτες εκλογές του ελληνικού κράτους είχαν κάποιες ιδιομορφίες, καθώς διήρκεσαν 6 ολόκληρους μήνες. Σε αυτές τις εκλογές, νικητής αναδείχθηκε το γαλλικό κόμμα με επικεφαλής του τον Ιωάννη Κωλέττη.

Καταλαβαίνουμε πως οι πρώτες εκλογές ήταν πολύ ιδιαίτερες και σταδιακά αλλάζουν.

Scroll top