Back to playlists

Η μόδα κατά τη διάρκεια πολλών ετών

ΜΟΔΑ

 Δημοσιογραφική ομάδα Blackberries (Σοφία Κυρίου, Γαβριέλα Πατρώνα, Μιχαέλα Πατρώνα)

 

Είτε το σκεφτόμαστε είτε όχι, η μόδα βρίσκεται παντού γύρω μας. Προχωρώντας μέσα στην πόλη, η μόδα βρίσκεται τόσο πάνω σε εμάς τους ίδιους, από την ώρα που επιλέγουμε τι ρούχα θα φορέσουμε, μέχρι σε κάθε άνθρωπο που θα μας προσπεράσει και σε κάθε μαγαζί που θα συναντήσουμε στον δρόμο μας. Όμως τι είναι τελικά η μόδα και ποια είναι η ιστορία της για να φτάσει σε αυτό που βλέπουμε εμείς σήμερα; Κατ’ αρχάς, τι ακριβώς εννοούμε όταν λέμε «μόδα»; Η μόδα αφορά τις περισσότερες φορές τα ρούχα, τα υποδήματα και τα αξεσουάρ και αναφέρεται στο στυλ που είναι αγαπητό από τους ανθρώπους μιας συγκεκριμένης εποχής. Παρ’ όλο που μπορεί να θεωρούμε πως η μόδα απασχολεί τους ανθρώπους μονάχα τις τελευταίες δεκαετίες, η ίδια η ιστορία της φαίνεται να πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο. Κάτι τέτοιο φαίνεται τελείως λογικό, αφού ήδη από την αρχή της ιστορίας του ο άνθρωπος έδινε σημασία στο ύφος των ρούχων με τα οποία ντυνόταν. Μάλιστα, από πολύ νωρίς τα διαφορετικά στυλ της μόδας χρησιμοποιούνταν για να ξεχωρίζουν διαφορετικές ομάδες μεταξύ τους. Για παράδειγμα, αν σκεφτεί κανείς την αρχαιότητα, ήδη από την αρχαία Αίγυπτο οι εκπρόσωποι της βασιλικής οικογένειας ήταν ντυμένοι με πολύ διαφορετικό τρόπο σε σχέση με τους υπαλλήλους τους και πολύ περισσότερο διαφορετικά ντυμένοι σε σχέση με τους απλούς ανθρώπους. Η μόδα της αρχαίας Αιγύπτου, όπως σώζεται σε αιγυπτιακές τοιχογραφίες, παρουσιάζει τους ανθρώπους της εποχής με πολύχρωμα ενδύματα και πολύτιμα, περίτεχνα κοσμήματα. 

 

Κάνοντας ένα άλμα, φτάνουμε στον 20 ο αιώνα, μια εποχή κατά την οποία οι αλλαγές στη μόδα είναι κάποιες φορές πολύ ορατές από τη μια δεκαετία στην επόμενη. Κατά τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με τη μόδα της εποχής οι γυναίκες φορούσαν συνήθως φορέματα, τα οποία τα συνδύαζαν με γάντια αντίστοιχου ή και άλλου χρώματος, τάση που δεν έχει ξεπεραστεί μέχρι και σήμερα και είναι πραγματικά για όλες τις ηλικίες. Οι γυναίκες επέλεγαν ρούχα με πολλά χρώματα και σχέδια, όπως για παράδειγμα πουά, λουλούδια και άλλα. Όταν προτιμούσαν μονόχρωμα φορέματα, αγαπούσαν ιδιαίτερα το άσπρο, το μπλε και το λιλά χρώμα, ενώ συνήθιζαν να συνοδεύουν το ντύσιμό τους με γάντια σε έντονα χρώματα, όπως κίτρινα και ροζ. Επίσης, φορούσαν φούστες τις οποίες τις συνδύαζαν με πουκάμισα ή μπλούζες και χρησιμοποιούσαν ζώνες για να τονίζουν τη μέση τους. Είναι πολύ ενδιαφέρον πως οι γυναίκες της εποχής φορούσαν μερικές φορές και παντελόνια από τόσο νωρίς. Αυτό μας δείχνει πως είχαν ξεκινήσει να κάνουν πράγματα και έξω από το σπίτι. 

 

Από το 1960, τα πράγματα μοιάζουν να αποκτούν πολύ και έντονο χρώμα! Σύμφωνα με τη μόδα της εποχής, και γυναίκες και άνδρες προτιμούσαν να ντύνονται πιο κάζουαλ με έντονα συνήθως χρώματα. Στους άνδρες άρεσαν πολύ οι γραβάτες και στις γυναίκες άρεσαν πολύ τα κοσμήματα, τα αξεσουάρ του κεφαλιού και ήθελαν να βγαίνουν έξω περιποιημένες και περιποιημένοι. 

Την επόμενη δεκαετία, το 1970, βρίσκονταν στη μόδα τα έντονα χρώματα και για τις γυναίκες και για τους άνδρες, γιατί η μονοχρωμία δεν τους άρεσε. Τους άρεσαν πολύ οι παντελόνες, τα πουκάμισα, οι μπλούζες με γιακά, τα κοντά σορτσάκια, τα κοντά φουστάνια, οι φούστες και πολλά άλλα.

Κλείνοντας, η Αθήνα είναι μια μεγάλη πόλη που επηρεάζεται από τις διεθνείς τάσεις της μόδας, αλλά και τις επηρεάζει. Τις τελευταίες δεκαετίες, όλο και περισσότεροι σχεδιaστές μόδας αντλούν έμπνευση από τη χώρα μας, ενώ φωτογραφίσεις μόδας μεγάλων οίκων από όλον τον κόσμο γίνονται στην Αθήνα. Μάλιστα, είναι ενδιαφέρον πως από το 2021 ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ της πόλης, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, έχει εντάξει στο πρόγραμμά του εργαστήρια που είναι ανοιχτά στο κοινό, μέσα από τα οποία οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες δημιουργούν ενδύματα χρησιμοποιώντας ως έμπνευση αρχαίες τραγωδίες. Τελικά, μπορεί να βρισκόμαστε ακόμα στις αρχές της δεκαετίας του 2020, όμως ήδη η εποχή που διανύουμε έχει δείξει σημάδια του δικού της ξεχωριστού χαρακτήρα.

Scroll top