Back to playlists

Συνέντευξη: SOTEUR

Ημερομηνία συνέντευξης: 04/07/2023

«Η street art ήταν πάντα μια έκπληξη, μια παρέμβαση, ένα δώρο, μια φωνή»

Πώς σκεφτήκατε το όνομα Soteur;

Εμένα αρχικά με λένε Σωτήρη και όταν ήμουν στη σχολή Καλών Τεχνών είχα έναν καθηγητή που μου έλεγε συνέχεια για πλάκα “Σώτερ ανάπαυσον” που είναι μία φράση χριστιανική, φαντάζομαι. Και μου έλεγε: “Σώτερ ανάπαυσον, Σώτερ ανάπαυσον” και του έλεγα για να τον πειράξω δεν είναι “σώτερ”, είναι “Soteur”, είναι γαλλικό. Και μετά όταν έψαχνα να βρω ένα όνομα για το προφίλ μου στο instagram που έφτιαχνα τότε, λέω θα το κάνω Soteur, οπότε για πλάκα λίγο, αλλά μετά μου κόλλησε κι μ’άρεσε κιόλας.

 

Από πού κατάγεστε;

Εγώ λέω ότι είμαι από την Αθήνα. Και οι γονείς μου είναι από την Αθήνα. Η γιαγιά μου η μία είναι από την Πλάκα και η άλλη και αυτή από την Πλάκα. Και οι παππούδες μου ο ένας είναι από την Κρήτη και ο άλλος από τη Μάνη, αλλά δεν έχω πάει εκεί ποτέ, δεν έχουμε δηλαδή χωριό ή κάτι, δυστυχώς. Οπότε μόνο την Αθήνα ξέρω.

 

Πόσων χρονών ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Δεν ξέρω, από μωρό, πάντοτε ζωγράφιζα. Δε σταμάτησα απλά ποτέ νομίζω. Εσείς δε ζωγραφίζετε;

 

Ναι!

Ε, αν δε σταματήσετε, θα λέτε τα ίδια! (γέλια)

 

Ζητάτε πάντα άδεια για τις ζωγραφιές στους τοίχους;

Ναι!! (γέλια)

 

Και γιατί ζητάτε πάντα άδεια;

Κοίτα, όχι θα σου πω την αλήθεια, γιατί θα πούμε αλήθειες εδώ σήμερα! Μερικές φορές δε ζητάω άδεια, αλλά εκεί που δε ζητάω άδεια είναι γιατί βλέπω ότι ο τοίχος είναι χάλια και πιστεύω ότι θα αρέσει αυτό που θα κάνω και πως είναι λίγο σαν έκπληξη και σαν δώρο. Και η αλήθεια είναι πως όποτε το κάνω έτσι, ακόμα και αν έρχονται και μου λένε “Ωπ τι γίνεται εδώ;”, τους λέω “είμαι ζωγράφος, είμαι καλλιτέχνης κάνω αυτά τα πράγματα, τώρα εδώ κάνω μια ζωγραφιά και σας την κάνω δώρο για τη γειτονιά” και πάντα αρέσει. Συνήθως δεν με μαλώνουν.

 

Πώς νιώσατε όταν ζωγραφίσατε μπροστά σε τόσο κόσμο για πρώτη φορά;

Στην αρχή είχα πολύ άγχος, αλλά μετά άρχισε να μου αρέσει πολύ γρήγορα, γιατί έβλεπα ότι και ότι και στον κόσμο αρέσει αυτό το πράγμα και εντυπωσιάζεται και πράγματα που μπορεί εμένα να μου φαινόντουσαν βαρετά, ότι ήταν πολύ εντυπωσιακά και ότι ο κόσμος είχε πολλές απορίες και ότι ήθελε να το μοιραστούμε αυτό το πράγμα σαν διαδικασία. Οπότε, όταν είδα ότι είναι ωραίο να μοιράζομαι τη διαδικασία της δημιουργίας, άρχισε να μου αρέσει και το συνήθισα πολύ γρήγορα και δεν με ενοχλεί. Γιατί κανονικά εμείς όταν ζωγραφίζουμε είμαστε στο εργαστήριο μόνοι μας, ότι “να σκεφτεί ο καλλιτέχνης μόνος του το έργου του” ας πούμε, οπότε όταν το κάνουμε και μας βλέπει ο κόσμος και μιλάμε με τον κόσμο έχει λίγο ενδιαφέρον, γιατί υπάρχει αυτή η διάδραση, η συζήτηση είναι ωραία.

 

Τι στόχους έχετε για το μέλλον;

Ένα στόχο έχω πάντα και αυτό είναι να κάνω ακριβώς τα ίδια, απλά λίγο καλύτερα! Κάθε χρονιά να είναι το ίδιο, απλά λίγο καλύτερα από την προηγούμενη.

 

Θέλατε να γίνετε κάτι διαφορετικό όταν ήσασταν μικρός;

Όχι! Σκέφτηκα για λίγο να ασχοληθώ με τον αθλητισμό και τις πολεμικές τέχνες, γιατί ασχολούμουν μικρός με αυτό. Αλλά αυτό ήθελα να γίνω πάντα. Απλά νομίζω ότι δεν μπορούσα να πείσω τους γύρω μου εύκολα, τους γονείς μου ας πούμε που διαφωνούσαν λίγο, σκέφτηκα και διάφορες άλλες επιλογές, αλλά τελικά επικράτησε αυτό που ήθελα να κάνω από την αρχή.

 

Πόσες ώρες σας παίρνει να τελειοποιήσετε ένα έργο;

Εξαρτάται το έργο, αλλά γενικά είμαι πολύ γρήγορος μου αρέσει να δουλεύω με ταχύτητα και αμεσότητα, γιατί βαριέμαι και εύκολα, οπότε δουλεύω αρκετά γρήγορα. Αλλά εξαρτάται το έργο, μπορεί να μου πάρει από μία μέρα, μπορεί να μου πάρει και έναν μήνα, ανάλογα τη δουλειά. Επίσης, εγώ κάνω και γλυπτική, ας πούμε. Η γλυπτική παίρνει πολύ παραπάνω χρόνο από τη ζωγραφική, γιατί έχει άλλα πράγματα στη διαδικασία μέσα όποτε εξαρτάται, αλλά γενικά είμαι γρήγορος.

 

Τι σας αρέσει περισσότερο στο επάγγελμά σας;

Μου αρέσει να ζωγραφίζω γιατί με χαλαρώνει, με διασκεδάζει και μου φαίνεται αστείο μερικές φορές, με την καλή έννοια! Μου αρέσει να μιλάω με τον κόσμο! Η δουλειά μου είναι πολύ κοινωνική, είτε όταν κάνω έργα μαζί με άλλους καλλιτέχνες είτε όταν τα έργα τα εκθέτω. Το μισό κομμάτι της δουλειάς ενός καλλιτέχνη είναι η έκθεση. Μου αρέσει πολύ το κομμάτι της έκθεσης, να βλέπω δηλαδή τον κόσμο, τι άποψη έχει για τα έργα μου, πώς του φαίνονται, πώς τον επηρεάζουν και όλο αυτό.

 

Πώς εμπνευστήκατε για τη ζωγραφική;

Απ’ όλα εμπνέομαι. Δεν υπάρχει κάτι που να μην με εμπνέει, όλα με εμπνέουν. Εξαρτάται την όρεξη μου και τη φάση της ζωής μου εκείνη την περίοδο. Αλλά συνήθως με εμπνέουν τα ωραία, όχι τα άσχημα, δηλαδή δε θέλω ποτέ να ζωγραφίσω όταν είμαι στεναχωρημένος, ας πούμε. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι είναι στεναχωρημένος ο καλλιτέχνης και θα βγάλει τα συναισθήματά του ζωγραφίζοντας, εγώ δεν το κάνω αυτό. Εγώ ζωγραφίζω από χαρά, δεν ζωγραφίζω από λύπη. Άμα είμαι στεναχωρημένος ή τσαντισμένος ή άμα έχω αρνητικά συναισθήματα, κάνω άλλα έργα πιο μικρά, κάνω λίγο πιο μικρά πραγματάκια για να βγάλω το συναίσθημα γρήγορα και να μην περάσω πολύ καιρό μαζί του. Συνήθως ζωγραφίζω από χαρά!

 

Ασχολείστε με κάτι άλλο πέρα από τη ζωγραφική;

Όχι!!! Και με έχει προβληματίσει αυτό! Ψάχνω να βρω ένα hobby! Ασχολούμαι με όλα τα δημιουργικά πράγματα, δηλαδή με τη ζωγραφική, με τη γλυπτική, με τη φωτογραφία, με το βίντεο, με πράγματα που έχουν να κάνουν με τη δουλειά μου. Είναι τόσο full time απασχόληση αυτό το πράγμα που έχω προβληματιστεί τις τελευταίες μέρες και το συζητάω και ψάχνω να βρω ένα καινούργιο hobby! Παίζω επιτραπέζια αλλά δεν μετράει, πρέπει να βρω ένα hobby, αν έχετε καμία καλή ιδέα πείτε μου!

 

Ποιο χρώμα χρησιμοποιείτε περισσότερο;

Εξαρτάται την περίοδο. Πέρασα μια μεγάλη περίοδο που μου άρεσαν τα φούξια, τα ροζ και τα κόκκινα, τώρα περνάω μια περίοδο με πράσινα, δεν ξέρω γιατί, ίσως γιατί τα απέφευγα πολύ καιρό και τώρα μου αρέσουν τα πράσινα, αλλά εξαρτάται τα κέφια μου. Αυτή την περίοδο μου αρέσει πώς ταιριάζει το πράσινο με το ροζ, μπορεί να ξυπνήσω αύριο και να μου αρέσει το μπλε, θα δούμε.

 

Ακούτε μουσική όταν ζωγραφίζετε;

Ακούω μουσική σχεδόν συνέχεια, μ’ αρέσει πολύ!

 

Τι είδους μουσική ακούτε;

Εγώ ακούω Punk Rock, οπότε έτσι λίγο πιο ζωντανή και χαρούμενη μουσική. Όλοι μου οι φίλοι ακούνε Hip Hop και δεν μου αρέσει καθόλου εμένα και μου την βάζουν με το ζόρι να την ακούω και τους λέω “παιδιά, να βάλω εγώ” και δεν με αφήνουν. Αλλά ακούω πολλή μουσική και αν θέλω να συγκεντρωθώ πολύ ακούω μόνο ένα τραγούδι, βάζω ένα τραγούδι σε επανάληψη μέχρι να το βαρεθώ και να γίνει διαλογισμός. Δοκίμασε το! Αν θες να συγκεντρωθείς, βάλε μόνο ένα τραγούδι να παίζει στο repeat συνέχεια, μέχρι να το σιχαθεί η ψυχή σου, είναι τρελό κόλπο.

 

Ζωγραφίζετε ποτέ με POSCA και spray?

Με όλα τα υλικά δουλεύω. Το κάθε υλικό έχει διαφορετική χρήση. Ας πούμε το spray μπορεί να δουλέψει σε έναν τοίχο που δεν είναι λείος, που δεν θα έπιανε ένα πινέλο ή ένας μαρκαδόρος εύκολα. Αν δεν θες να μυρίζει, ας πούμε, χρησιμοποιείς πλαστικά και πινέλα γιατί το spray μυρίζει πολύ.

 

Εσάς ποιο υλικό σας βολεύει περισσότερο;

Όλα με βολεύουν, η αλήθεια είναι πως τα έχω χρησιμοποιήσει όλα πολύ, οπότε όλα με βολεύουν.

 

Τι υλικό σας αρέσει να χρησιμοποιείτε περισσότερο;

Πλαστικά χρώματα με ρολά.

 

Πώς εμπνευστήκατε να ζωγραφίσετε αφηρημένη τέχνη;

Δεν κάνω μόνο αφηρημένα, αλλά μου αρέσει να δοκιμάζω κι άλλα πράγματα. Το στυλ που έχω, αν μπορούμε να πούμε ότι έχω ένα συγκεκριμένο στυλ που με χαρακτηρίζει, αυτό το διάλεξα πολύ συνειδητά σε κάποια φάση, γιατί ήθελα να ζωγραφίσω εικόνες που είναι ευχάριστες και εύκολες σε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται. Ή είδα στη σχολή Καλών Τεχνών ότι πολλοί ζωγράφοι κάνουν πράγματα που είναι δύσκολο να τα καταλάβει ο κόσμος και εγώ δεν ήθελα να το κάνω αυτό. Ήθελα να κάνω πράγματα που να αρέσουν σε όσους περισσότερους γίνεται. Έχεις ακούσει ποτέ την έκφραση που λένε “Τι εννοεί ο καλλιτέχνης; Ο ποιητής;” Είναι μια έκφραση όταν δεν καταλαβαίνουν ένα έργο τέχνης. Εγώ δεν ήθελα να λένε αυτό για την δουλειά μου, ήθελα όποιος το βλέπει να λέει, “ωραίο” ή “άσχημο” ή οτιδήποτε και να το καταλαβαίνει πιο εύκολα. Και γι’ αυτό χρησιμοποιώ και έντονα χρώματα.

 

Αν σας ζητήσει κάποιος να ζωγραφίσετε κάτι, θα το κάνατε;

Ναι, αυτή είναι η δουλειά μου! Μου ζητάνε να ζωγραφίσω και ζωγραφίζω. Είτε σε πίνακες είτε σε τοίχους, αυτό είναι το κομμάτι της παραγγελίας, που λένε. Η δουλειά μας χωρίζεται σε δύο κομμάτια, το ένα είναι τα έργα που κάνω εγώ μόνος μου και μετά σου αρέσουν εσένα και τα παίρνεις, το άλλο κομμάτι είναι ότι εσύ μου ζητάς κάτι συγκεκριμένο και το ετοιμάζω κατά παραγγελία για σένα, οπότε και αυτό συμβαίνει πολύ συχνά.

 

Όταν δίνεται αυτόγραφο, κάνετε ζωγραφιές;

Έχω απάντηση, μη νομίζεις, έχω δώσει πολλά! (γέλια)

 

Σήμερα θα μας δώσετε;

Αμέ! Άμα βιάζομαι και δεν προλαβαίνω και πρέπει να τα κάνω γρήγορα, όχι. Δίνω απλά το όνομά μου. Αλλά αν είμαι χαλαρός και έχω όρεξη και δεν έχω 15 ανθρώπους από πάνω μου, συνήθως κάνω και ένα σχεδιάκι, κάτι απλό. Σήμερα θα κάνουμε ένα τεράστιο έργο όλοι μαζί!

 

Πιο συχνά ζωγραφίζετε σε τοίχους ή σε χαρτί;

Πιο συχνά ζωγραφίζω σε χαρτιά και σε καμβάδες στο εργαστήριό μου, γιατί αυτό είναι πιο εύκολο. Ενώ ο τοίχος απαιτεί και να βρεις τον τοίχο, και να πας μέχρι εκεί. Η διαφορά του τοίχου από το χαρτί ποια είναι; Ότι επειδή ο τοίχος θέλει πολλή κίνηση, είναι σωματικό, είναι μεγάλο. Στο χαρτί για να κάνεις μια γραμμή από το πάνω μέρος μέχρι το κάτω, κουνάς μόνο το χέρι σου. Στον τοίχο, για να κάνεις μια γραμμή από το πάνω μέρος του μέχρι το κάτω, ανεβαίνεις στη σκάλα, κατεβαίνεις από τη σκάλα, σκύβεις, τεντώνεσαι, κουνιέσαι, οπότε είναι πιο κουραστικό να δουλεύεις στον τοίχο και θέλει καλά πόδια!

 

Τι σχέδια ζωγραφίζετε;

Θα σου δείξω μετά! Κάνω μικρά χαοτικά πράγματα που μπερδεύονται μεταξύ τους.

 

Έχετε κάποιο συγκεκριμένο μέρος που ζωγραφίζετε;

Έχω το εργαστήριό μου, εκεί δουλεύω και κάνω τα πάντα. Εκεί ετοιμάζω τα έργα μου, έχω και έναν τοίχο που τον ζωγραφίζω καμιά φορά, αν θέλω. Και μετά υπάρχουν και διάφορα μέρη στην πόλη που είναι νόμιμο, ας πούμε, υπάρχει άδεια για να ζωγραφίζουμε. Οπότε αν θέλουμε να πάμε έξω με τους φίλους μας να ζωγραφίσουμε όλοι μαζί και δεν χωράμε στο εργαστήριο, πάμε σε αυτά τα μέρη.

 

Όταν κάνετε graffiti χωρίς να πάρετε άδεια, σας έχει φωνάξει ποτέ κάποιος;

Δεν κάνω! Αλλά μου έχουν φωνάξει ακόμα και με άδεια να βάφω, πολλές φορές. Γιατί ο κόσμος όταν βλέπει έναν άνθρωπο να ζωγραφίζει με ένα σπρέι, σκέφτεται κατευθείαν ότι αυτό το πράγμα είναι παράνομο. Οπότε μου έχει τύχει πολλές φορές να ζωγραφίζω με άδεια, για δουλειά για παράδειγμα, και να με σταματάνε και να μου λένε “τι κάνεις εκεί; Μάζεψέ τα και φύγε!” και τέτοια. Αλλά πάντα έχεις την άδεια και σε αφήνουν.

Γιατί στα social media ζωγραφίζετε κυρίως τοίχους; Έχετε γίνει διάσημος κυρίως από αυτό;

Αλήθεια; Όχι! Βοηθάει η ζωγραφική σε τοίχους! Συγγνώμη, κοιτάω το κινητό μου για να δω το προφίλ μου… Όχι, έχω και καμβάδες, έχω και πίνακες, έχω και χαρτιά!

 

Περισσότερο όμως είστε σε τοίχους!

Τυχαίνει! Έχετε κάνει έρευνα! (γέλια) Η αλήθεια είναι ότι η ζωγραφική στον τοίχο είναι λίγο πιο “της μόδας”, ας πούμε, αρέσει λίγο πιο πολύ στον κόσμο. Οπότε το χρησιμοποιώ κι εγώ σαν ένα εργαλείο για να με γνωρίζουν και να επικοινωνώ τη δουλειά μου…. Θα το φτιάξω αυτό τώρα, θα ανεβάζω λιγότερους τοίχους! (γέλια)

 

Κάνετε και γελοιογραφίες;

Δεν είμαι τόσο καλός, δυστυχώς, για να κάνω γελοιογραφίες… Όχι, δεν κάνω! Στο μυαλό μου κάνω! Δηλαδή, μπορώ να ζωγραφίσω και να γελάσουμε, αλλά δεν θα σου μοιάζει! Αυτό είναι μια συγκεκριμένη κατηγορία που πρέπει να το έχεις εξασκήσει, να έχεις κάνει προπόνηση!

 

Εγώ κάνω γελοιογραφίες!

Θα με κάνεις μετά;

 

Αν μπορέσω!

Ωραία!

 

Όταν έχετε άγχος, πώς το αντιμετωπίζετε;

Όταν έχω άγχος, πώς το αντιμετωπίζω… Θα σου πω όντως τι κάνω. Χορεύω πάρα πολύ! Βάζω μουσική μόνος μου και χορεύω και μου φεύγει! Και το άλλο είναι ότι ζωγραφίζω. Αλλά επειδή έχω άγχος φοβάμαι να ξεκινήσω, πιέζω τον εαυτό μου πάρα πολύ ώστε να ξεκινήσω να ζωγραφίζω, γιατί ξέρω με απόλυτη σιγουριά ότι αν ξεκινήσω και μπω στη διαδικασία του να ζωγραφίσω και ξεκινήσω το παιχνίδι μου, θα με μυήσει και θα βρουν όλα τον δρόμο τους. Αλλά, αυτά τα δύο κάνω, είτε ζωγραφίζω είτε χορεύω…

 

Ανεβάζετε ποτέ βίντεο με χορό;

Όχι! Δεν χορεύω τόσο καλά, η αλήθεια είναι! Αλλά βάζω μουσική σπίτι μου μόνος μου και χοροπηδάω!

 

Το μεγαλύτερό σας έργο πόσο καιρό σας είχε πάρει;

Το μεγαλύτερό μου έργο σε μέγεθος δεν μου έχει πάρει τόσον καιρό. Το μεγαλύτερό μου ήταν ένα οικοδομικό τετράγωνο ολόκληρο, δηλαδή ένας, δύο , τρεις, τέσσερις δρόμοι. Ήταν τεράστιο και μου πήρε πέντε μέρες. Άλλα, ας πούμε, έναν καμβά, δηλαδή μια ζωγραφική που έκανα σε πίνακα, που ήταν 2Χ6 μέτρα, μου πήρε έναν μήνα! Δηλαδή το ένα ήταν 3Χ300 μέτρα και το άλλο 2Χ6 μέτρα! Και το ένα μου πήρε πέντε μέρες, το άλλο έναν μήνα. Οπότε δεν έχει σημασία το μέγεθος τόσο πολύ.

 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα;

Δεν έχω αγαπημένο χρώμα! Κάποτε ήταν τα ροζ, τώρα τα πράσινα, δεν ξέρω γιατί. Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός πράσινα, ροζ, γκρι, αλλά δεν έχω αγαπημένο χρώμα. Μέχρι και το μπλε που δεν μου άρεσε καθόλου, τώρα μου αρέσει.

 

Όταν ανακοινώσατε στους γονείς σας την απόφαση για το επάγγελμά σας, τι σας είπαν;

Δεν τρελάθηκαν! (γέλια) Δεν ήταν πολύ χαρούμενοι στην αρχή, γιατί είχαν άγχος μεγάλο ότι θα ήταν μια δουλειά που είναι πολύ δύσκολη και ότι θα δυσκολευτώ να έχω δουλειά όταν μεγαλώσω.

 

Δηλαδή ήθελαν να κάνετε κάτι άλλο;

Ιδανικά, ναι. Μου έλεγαν “αφού σου αρέσει τόσο πολύ η ζωγραφική, μήπως να γίνεις αρχιτέκτονας; Ή μήπως γραφίστας ή κάτι άλλο;” Οπότε στην αρχή μέχρι να τους πείσω ήταν λίγο δύσκολο, αλλά έκανα πάρα πολλή προσπάθεια και τους έπεισα, νομίζω. Είδαν πόσο πολύ το κυνηγούσα.

 

Έχετε ζωγραφίσει ποτέ κάνοντας ταυτόχρονα skydiving;

Όχι! Δεν έχω κάνει skydiving, όμως! Όταν θα κάνω, θα ζωγραφίσω και θα βγάλω φωτογραφία για να τη δεις και να θυμηθείς πως είναι για ‘σένα! Για όλους σας! (γέλια)

 

Θέλατε από μικρός να γίνετε ζωγράφος ή θέλατε κάτι άλλο;

Ναι, ήθελα να γίνω από μικρός! Όταν φανταζόμουν τον εαυτό μου μεγαλώνοντας, ήθελα να γίνω ζωγράφος γιατί όλα τα υπόλοιπα μου φαινόντουσαν λίγο βαρετά. Όταν φανταζόμουν τον εαυτό μου μεγάλο, δεν μπορούσα να σκεφτώ τι ωραίο έχει να δουλεύεις σε ένα γραφείο, ας πούμε… Που έχει πολλά ωραία! Αλλά όταν ήμουν μικρός ήθελα μόνο να είμαι cool! Άδικο είχα, αλλά το ήθελα από μικρός, ναι!

 

Για περισσότερες πληροφορίες:

https://sotirisfokeas.com/about/ 

https://www.instagram.com/soteur/?hl=en

Scroll top