Back to playlists

vol 3.4

Δεν χρειάζομαι και τόσα πολλά

Πηγή: Ecoportal.net

Η σπατάλη και η υπερκατανάλωση των τροφίμων αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO),   σε όλο τον κόσμο μεγάλο ποσοστό των τροφίμων χάνεται στην πορεία από το αγρόκτημα μέχρι το πιάτο. Στην Ε.Ε.(Ευρωπαϊκή Ένωση), η ετήσια απώλεια ή σπατάλη τροφίμων υπολογίζεται σε περίπου 87,6 εκατομμύρια τόνους.

Η υπερκατανάλωση και η σπατάλη των τροφίμων από τους ανθρώπους δημιουργεί εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων, ενώ μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι τον Νοέμβριο του 2019 η Ελλάδα περνούσε λαθραία τα σκουπίδια της στον τρίτο κόσμο, στη Λιβερία. Αυτό το γεγονός ήταν πολύ ντροπιαστικό για την Ελλάδα και έδειξε ότι γίνεται απίστευτη κατανάλωση τροφίμων και άλλων υλικών αντικειμένων από τους κατοίκους της χώρας μας.

Ένα ακόμη γεγονός είναι ότι όταν οι παραγωγοί φέρνουν τα προϊόντα τους στα supermarket, γνωρίζοντας τις προτιμήσεις των πελατών, τα επιλέγουν με βάση την αισθητική και τελικά στα ράφια των super market καταλήγει να φτάνει το 20% και το υπόλοιπο να πηγαίνει στα σκουπίδια.      

 

Εάν σκεφτούμε πως για κάθε πορτοκάλι και κάθε ντομάτα που πετάμε  υπάρχει ένα ίδιο στα σκουπίδια αξίζει να κάνουμε προσπάθεια για να εξοικονομήσουμε φαγητό!!!

ΣΤΑΥΡΟΛΕΞΟ

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ

2. ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΚΑΔΩΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

3. ΕΚΕΙ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

5. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΣΩΣΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

6. ΤΙΣ ΤΡΩΝΕ ΟΙ ΧΕΛΩΝΕΣ ΚΑΤΑΛΑΘΟΣ

7. ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΗ ΠΗΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ

ΚΑΘΕΤΑ

1. ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

4. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ

 

Βουτιά στους μπλε κάδους

Η  λύση για την διάσωση του περιβάλλοντος είναι μία, η ανακύκλωση. Χαρτί, γυαλί, πλαστικό και αλουμίνιο πρέπει να μπαίνουν στους μπλε κάδους, γιατί η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη!!!

«Έχει νόημα που συμμετέχω στην ανακύκλωση;», «τι συνέπεια έχει η λεηλασία των χρήσιμων υλικών;» αναρωτιέται ο πολίτης. Η ανακύκλωση είναι ένα τεράστιο θέμα, που δεν προσφέρεται για μονοσήμαντες απαντήσεις.

Μόλις το 2004 ξεκίνησε η ανακύκλωση στην Ελλάδα. Παρουσίασε τα πρώτα χρόνια ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, γεννώντας ελπίδες, αλλά στη συνέχεια, λόγω και της οικονομικής κρίσης, βάλτωσε και άρχισε να οπισθοχωρεί. Στη χώρα μας επεξεργαζόμαστε μετά βίας το 20% των αστικών αποβλήτων, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 42%. Tο 80% των αποβλήτων θάβεται στις χωματερές, κάτι που συνεπάγει υψηλό κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος. 

Στα τέλη του 2013, από όπου αντλούνται τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), στα έργα του μπλε κάδου είχε πρόσβαση το 87% του πληθυσμού (9,4 εκατομμύρια κάτοικοι). Σε συνεργασία με 269 δήμους έχουν τοποθετηθεί 153.000 κάδοι και έχουν διατεθεί 406 ειδικά απορριμματοφόρα. Το 2013 ανακυκλώθηκαν συνολικά 380.896 τόνοι υλικών συσκευασίας.

Στο χαρτί και στο χαρτόνι στην ανακύκλωση ξεπερνάμε τους στόχους (76,9% έναντι στόχου 60%), όπως και στο πλαστικό (31,7% έναντι στόχου 22,5%). Υστερούμε όμως στο γυαλί (27,2% έναντι στόχου 60%), στα μέταλλα (44% έναντι στόχου 50%) και στο ξύλο (2,7% έναντι στόχου 15%). Η ανακύκλωση του ξύλου έχει περιοριστεί στο ελάχιστο, λόγω της αυξανόμενης χρήσης της ξύλινης παλέτας ως καυσίμου.

 

Μέσα από αυτές τις στατιστικές, συμπεραίνουμε πως η ανακύκλωση είναι μία από τις πιο άμεσες «ιδέες» που οι πολίτες είναι εύκολο να υλοποιήσουν. Είναι σημαντικό να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και ο καθένας μας να κάνει την προσπάθεια του για ένα καλύτερο μέλλον!

Παρουσιάζουμε τη σωτήρια πράσινη ενέργεια

Πηγή: Getty Images

Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε για να προστατέψουμε τον πλανήτη μας και να αποτρέψουμε την καταστροφή του. Ένα από αυτά είναι να αλλάξουμε τον τρόπο που τροφοδοτούμε τα σπίτια μας με ενέργεια.

Ο καλύτερος τρόπος είναι μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά που χρησιμοποιούν ηλιακή ενέργεια, οι ανεμογεννήτριες, η υδροηλεκτρική και η γεωθερμική ενέργεια καθώς και η βιομάζα, οι οποίες έχουν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά

Είναι πηγές ενέργειας που βρίσκονται στη φύση (ήλιος, νερό, αέρας, γεωθερμία και βιομάζα)

Υπάρχουν σε αφθονία.

Η εκμετάλλευσή τους δεν απαιτεί κάποια ενεργητική παρέμβαση (π.x.  άντληση, εξόρυξη ή καύση). Χρησιμοποιούμε τη ροή της ενέργειας που υπάρχει ήδη στη φύση.

Η χρήση τους δε μολύνει το περιβάλλον.

Βοηθούν στη μείωση της χρήσης πετρελαίου και της εξάρτησης από αυτό.

Ο ενεργειακός τους εφοδιασμός είναι πολύ πιο ασφαλής.

Βελτιώνουν την ποιότητα του περιβάλλοντος.

Είναι η λύση στο πρόβλημα της εξάντλησης των μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Αποτελούν εναλλακτικές λύσεις αντί των ορυκτών καυσίμων και θα παίξουν σημαντικό ρόλο  στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (όπως το διοξείδιο) και στη μείωση της εξάρτησης από αναξιόπιστες και ασταθείς αγορές ορυκτών καυσίμων, ειδικότερα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει εξελιχθεί σημαντικά κατά τα τελευταία 15 χρόνια. Το 2009, οι Ευρωπαίοι ηγέτες όρισαν ως στόχο έως το 2020 ένα μερίδιο 20% της κατανάλωσης ενέργειας της ΕΕ να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Το 2018, συμφωνήθηκε ο στόχος έως το 2030 ένα μερίδιο 32% της κατανάλωσης ενέργειας  να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Τον Ιούλιο του 2021, ενόψει των νέων φιλοδοξιών της ΕΕ για το κλίμα, προτάθηκε στους συννομοθέτες η αναθεώρηση του στόχου σε 40 % έως το 2030. Το μελλοντικό πλαίσιο πολιτικής για την περίοδο μετά το 2030 βρίσκεται υπό συζήτηση και μάλιστα είναι πολύ ελπιδοφόρο.

Ακολουθώντας το παραπάνω σχέδιο όλοι οι πολίτες σαν μια οργανωμένη, συνασπισμένη ομάδα θα καταφέρουμε να ελαττώσουμε όσο περισσότερους ρύπους είναι δυνατόν και στο τέλος της ημέρας θα εκπληρώσουμε το ελπιδοφόρο πράσινο όνειρο, την διάσωση του πλανήτη μας!

Συντακτική Ομάδα Sky Blue: Γεράρδος Αριστοτέλης

Γληγόρη Μαρία

Κίντη Παρασκευή

Κυριοπούλου Κωνσταντίνα

Φλωράκη Κωνσταντίνα

Scroll top