Back to playlists

Συνέντευξη: Connect your City

Το Connect Your City είναι ένα Δίκτυο Κέντρων Νέων, τα οποία δραστηριοποιούνται σε επίπεδο κοινότητας. Στο πλαίσιο λειτουργίας τους εφαρμόζονται δωρεάν προγράμματα και δράσεις για νέους/ες ηλικίας 16 έως 30 ετών. To Connect Your City οργανώνει προγράμματα και δράσεις προκειμένου να συμβάλλει στην προσωπική ανάπτυξη των νέων, μέσω της αλληλεπίδρασης τόσο μεταξύ τους όσο και με την κοινωνία. Σε πείσμα των καιρών, το Connect Your City προσφέρει σε κάθε νέο/α τη δυνατότητα ν’ αναγνωρίσει τον εαυτό του, ν΄ ανακαλύψει και ν΄ αναδείξει τις δεξιότητες του μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των δημιουργικών δραστηριοτήτων, να κινητοποιήσει αλλά και να κινητοποιηθεί, να κοινωνικοποιηθεί, να δημιουργήσει, να ονειρευτεί. Το βασικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, οι μικρές και μεγάλες δράσεις προβολής και κοινωνικής προσφοράς, υποστηρίζονται από τους εθελοντές και τα μέλη του Connect Your City, προωθώντας και ενισχύοντας την ομαδικότητα, τη δημιουργικότητα, την ευγενή άμιλλα και τη διαπολιτισμικότητα. Στο Connect Your City προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα και χώρο για δημιουργία. Κάθε δράση είναι σχεδιασμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ανθρώπων που την παρακολουθούν και αφορά μία πληθώρα διαφορετικών θεματικών που καλλιεργούν το σώμα, το πνεύμα, τη φύση, τον πολιτισμό και την κουλτούρα. Κάθε νέος/α μπορεί ν’ αναπτύξει, σχεδιάσει, οργανώσει και υλοποιήσει τις ιδέες του, ενώ ταυτόχρονα μπορεί ν’ απολαμβάνει και να μετέχει στις ιδέες των άλλων, ενισχύοντας περαιτέρω την ιδέα της ομάδας, της συνεργασίας, της καινοτομίας και του ανοιχτού διαλόγου. Όλες οι δράσεις που δημιουργούν, συμμετέχουν και υλοποιούν τα μέλη και οι εθελοντές, αντανακλούν τις αξίες που διέπουν το Connect Your City. Μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι και τη μη τυπική μάθηση, προωθούνται το αίσθημα της προσφοράς, υπευθυνότητας, δημιουργικότητας, ομαδικότητας, ευελιξίας, ισότητας, ανεκτικότητας και ειλικρίνειας.

 

Πώς δημιουργήθηκε το Connect Your City; 

Υπήρξε κάποιος συγκεκριμένος άνθρωπος πίσω από την ιδέα; 

Έλενα: To Connect Your City αρχικά το εμπνεύστηκε η ΑΜΚΕ IASIS. Όμως στη συνέχεια την ονομασία την εμπνεύστηκαν οι εθελοντές που συμμετείχαν σε ένα ευρωπαϊκό μας πρόγραμμα. 

 

Ποιος ήταν ο στόχος πίσω από τη δημιουργία της ομάδας; 

Έλενα: Ο στόχος ήταν να ενεργοποιήσουμε τους νέους, να τους βάλουμε στη διαδικασία να δραστηριοποιηθούν για την κοινότητά τους. Στην ουσία επιθυμούμε να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας μέσω του εθελοντισμού. 

 

Πώς αναπτύχθηκε σε διαφορετικές πόλεις και χώρες; 

Έλενα: Η εξάπλωση σε διαφορετικά μέρη συνδέεται με το ίδιο το όνομα της ομάδας. Τι σημαίνει το connect; Η σύνδεση είναι το στοιχείο που βρίσκεται στον πυρήνα μας. Αρχικά υλοποιήσαμε την ιδέα σε τοπικό επίπεδο και προχωρήσαμε σταδιακά στη δημιουργία ενός δικτύου. Όμως αυτό που επιτάχυνε τη διαδικασία ήταν το φεστιβάλ μας “Connect We Stand”. Μέσα από αυτό γίναμε πιο γνωστοί και άρχισαν να μας προσεγγίζουν και άλλες οργανώσεις, άλλοι φορείς αλλά και δήμοι, τόσο για να κάνουμε από κοινού πράγματα στην Αθήνα, όσο και σε άλλες πόλεις ή χώρες. Με τον τρόπο αυτόν προέκυψαν συνεργασίες που προώθησαν το δίκτυό μας. 

 

Τι δράσεις πραγματοποιείτε; 

Ιωάννα: Οι δράσεις που πραγματοποιούνται γενικότερα έχουν σχέση με το περιβάλλον και την κοινωνία. Ο στόχος είναι η προώθηση κάποιων αξιών όπως η αλληλεγγύη, η προσφορά, η βοήθεια στον συνάνθρωπο. Όταν έχουμε ευρωπαίους εθελοντές που βοηθούν στο κομμάτι των πολιτιστικών εκδηλώσεων, το βλέπουμε ως ευκαιρία ώστε να γνωρίσει το κοινό των δράσεων κι άλλες χώρες. 

 

Φίλιππος: Κάνουμε πολλές δράσεις, έχουμε μεγάλη ποικιλία, βασικός μας στόχος, όπως είπε και η Ιωάννα, είναι η προσφορά, η αλληλεγγύη, αλλά και η ευζωία είναι πολύ σημαντική για τους εθελοντές μας. Είμαι κι εγώ εθελοντής και έχει σημασία να είμαστε καλά, πρώτα από όλα. Να είμαστε υγιείς και στο σώμα μας και στο μυαλό, στις γνώσεις μας και στη ψυχή, το κοιτάμε απ’ όλες τις πλευρές. Γι’ αυτό κάνουμε πολλά πράγματα με πολλές θεματικές. Οργανώνουμε δράσεις που αφορούν αθλήματα, κάνουμε γιόγκα, οργανώνουμε προβολές ταινιών και σαφώς ασχολούμαστε και με την ψυχική υγεία, που είναι και η κορωνίδα της ΑΜΚΕ IASIS. Ψάχνουμε συνεχώς για νέες ιδέες, στόχος μας είναι να κάνουμε τις δράσεις μας όσο πιο πλούσιες και πολλές είναι δυνατόν. 

 

Έλενα: Είναι σημαντικό να πούμε ότι όλα αρχίζουν από τους ίδιους τους εθελοντές. 

 

Φίλιππος: Μιας που είμαι εθελοντής, πολλά πράγματα ξεκινούν από πλευράς μας τα συζητάμε όλοι μαζί βέβαια στη συνέχεια, αλλά δίνεται αυτή η ευκαιρία. Επιπλέον, οργανώνουμε συχνά εκπαιδεύσεις για εμάς τους ίδιους. 

 

Ιωάννα: Οι εκπαιδεύσεις στηρίζονται στη μη τυπική μάθηση, που είναι στην ουσία να μαθαίνεις κάτι μέσω δραστηριοτήτων, με έναν πιο βιωματικό τρόπο που διευκολύνει την απομνημόνευση. 

 

Φίλιππος: Νομίζω και τα παιδιά εδώ θα συμφωνήσουν ότι όταν συμμετέχεις και δεν μιλάει απλά κάποιος, δεν είναι βαρετό και βοηθάει να απορροφήσεις τη νέα γνώση.

 

Ιωάννα: Υπάρχει και μεγαλύτερη αλληλεπίδραση με αυτόν τον τρόπο. 

 

Φίλιππος: Ακριβώς, έχουμε τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο εξωτερικό, τα Erasmus+, με τα οποία ερχόμαστε σε αλληλεπίδραση με άτομα από άλλες χώρες, παίρνουμε ιδέες και τις φέρνουμε εδώ. Έχουμε το μηχανισμό υποστήριξης σε καταστάσεις κρίσης, το οποίο μπορεί να είναι οι πυρκαγιές που έγιναν (κακή ώρα) στην Εύβοια, μέχρι και το χιόνι που έριξε τον προηγούμενο χειμώνα στην Αθήνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις βοηθάμε μέσα από ανθρωπιστικές δράσεις με κάθε πιθανό τρόπο. Είτε θα μαζέψουμε τρόφιμα, είτε θα πάμε εκεί να βοηθήσουμε με ψυχολογική υποστήριξη, είτε πολλά άλλα. Νομίζω αυτά σε γενικές γραμμές. 

 

Υπήρξαν κάποιες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε στα πρώτα σας βήματα; Θα θέλατε να μοιραστείτε κάποια από αυτές μαζί μας; 

Ελενα: Ναι, υπήρξαν και ακόμα υπάρχουν, δε στο κρύβω. Νομίζω πως το πιο δύσκολο κομμάτι σε σχέση με τους εθελοντές, όταν μιλάμε για νέους ανθρώπους, είναι να τους κινητοποιήσεις και να δεσμευτούν σε κάτι. Η κινητοποίηση των νέων είναι απαιτητική, ιδιαίτερα όταν μια ομάδα βρίσκεται στα πρώτη της βήματα. Τότε είναι δύσκολο να την εμπιστευτούν. Μετά από το φεστιβάλ “Connected We Stand”, όταν αρχίσαμε να βγαίνουμε στο δρόμο και να πραγματοποιούμε πιο ανοιχτές δράσεις, τότε οι εθελοντές ενεργοποιούνται. Πλέον έχουμε περισσότερο κόσμο, αλλά δε νομίζω πως οι δυσκολίες θα πάψουν να υπάρχουν. Τελικά, μέσα από αυτές μαθαίνουμε και αναπτυσσόμαστε. 

 

Πού είναι η έδρα σας; 

Ζωή: Βρισκόμαστε στο κέντρο της Αθήνας στα κάτω Πατήσια, στην οδό Άτλαντος 22, για να είμαστε προσβάσιμοι από όλους, αλλά και να βρισκόμαστε στον παλμό της κοινωνίας, στη καρδιά. 

 

Πόσους εθελοντές έχετε; 

Ιωάννα: Αυτή τη στιγμή έχουμε γύρω στους 300 ενεργούς εθελοντές, αλλά είναι σε διάφορες δομές και δραστηριότητες. Κάποιοι και κάποιες είναι στην Αθήνα, άλλοι στην Εύβοια και τη Θεσσαλονίκη, άλλοι σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Οι χώροι στους οποίους βρίσκονται μπορεί να είναι σε δομές με τις οποίες συνδέεται ο οργανισμός, σε οικοτροφεία, στο Fabric Republic, στο κέντρο ημέρας, κλπ. Έχουμε, επίσης, και μια εφαρμογή εθελοντισμού που λέγεται Connect your city app. Αυτή έχει ως στόχο να συγκεντρώνει εθελοντικές δράσεις που μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει είτε μόνος/μόνη, είτε μπορεί να γίνονται σε επίπεδο γειτονιάς. Στην ουσία δημιουργούμε challenges, τα οποία ολοκληρώνονται ατομικά και συνδέονται με δράσεις εθελοντισμού. Λόγω covid η εφαρμογή αναπτύχθηκε πάρα πολύ, εξαιτίας των περιορισμών, οπότε έχουμε φτάσει αυτή τη στιγμή να έχουμε 7000 χρήστες στο συγκεκριμένο application. Για παράδειγμα, οι δράσεις μπορεί να είναι ‘’φτιάξε μια τσάντα με μια παλιά σου μπλούζα’’, παρέχοντας οδηγίες για την υλοποίηση του challenge.

 

 Έλενα: Και αυτοί είναι και εν δυνάμει εθελοντές, γιατί είναι μέσα στις πλατφόρμες του app. 

 

Πόσες δράσεις έχετε κάνει μέχρι στιγμής; Πόσες από αυτές είναι φεστιβάλ και σε ποιες πόλεις έχουν πραγματοποιηθεί; 

Ιωάννα: Οι δράσεις είναι πάρα πολλές, γιατί ο οργανισμός υπάρχει αρκετά χρόνια. Τα φεστιβάλ ξεκίνησαν το 2019, η αφορμή ήταν η παγκόσμια ημέρα ειρήνης στις 21 Σεπτέμβρη. Το 2019 είχε γίνει στην πλατεία Συντάγματος εδώ στην Αθήνα με καλλιτέχνες, με influencers, με ηθοποιούς, παρουσιαστές, δήμους, και πάρα πολλούς άλλους οργανισμούς.

 

Στη συνέχεια, λόγω covid, υπήρχαν κάποιες δυσκολίες και το “Connected We Stand” πραγματοποιήθηκε μέσω του app και μέσα από κάποιες Live μεταδόσεις στο facebook και το instagram. Το 2022 έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη στη πλατεία του μεγάλου Αλεξάνδρου, οπότε επανήλθαμε λίγο στους παλιούς ρυθμούς με κόσμο, με μουσικές στις πλατείες, στους δρόμους, με χαμόγελα, με ενημέρωση, ξανά σε σύνδεση με την κοινωνία. 

 

Από τη μέχρι στιγμής εμπειρία σας, έχετε διαπιστώσει πως υπάρχει αρκετός κόσμος που ενδιαφέρεται για τέτοιου τύπου δράσεις;

Φίλιππος: Υπάρχει πολύς κόσμος. Σίγουρα υπάρχει ένας πυρήνας εθελοντών που είμαστε πιο ενεργοί, δηλαδή συμμετέχουμε σχεδόν σε όλες τις δράσεις. Από εκεί και πέρα, υπάρχει κόσμος που έρχεται αναλόγως τη θεματική, δηλαδή αν κάνουμε μία δράση για το περιβάλλον μπορεί να έρθει κάποιος μόνο στη συγκεκριμένη, γιατί λατρεύει να δραστηριοποιείται για το περιβάλλον. Εμείς θέλουμε να βρίσκουμε τρόπους οι άνθρωποι αυτοί να εμπλέκονται τελικά σε όσες το δυνατόν περισσότερες δράσεις μας, γιατί έχουμε έναν ολιστικό τρόπο προσέγγισης. Θέλουμε να είμαστε ενεργοί πολίτες και από τη στιγμή που είμαστε ενεργοί πολίτες, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε πολλά πράγματα, δεν είναι μόνο το περιβάλλον, δεν είναι μόνο η ψυχική υγεία, είναι όλα μαζί. Και εννοείται πως όσο πιο πολλοί, τόσο το καλύτερο, δεν επαναπαυόμαστε ποτέ. 

 

Είδαμε στη σελίδα σας πως απευθύνεστε σε ηλικίες κυρίως από 16-30. Το ηλικιακό όριο είναι αυστηρό; 

Ζωή: Το ηλικιακό όριο δεν είναι αυστηρό, δεν αποκλείουμε κανέναν, απλά είναι απαραίτητο παιδιά κάτω των 18 ετών να έχουν τη γονική συναίνεση για να μπορούν συμμετέχουν. 

 

Υπάρχει κάποια σκέψη να οργανώσετε στο μέλλον δράσεις για μικρότερες ηλικίες; 

Φίλιππος: Είναι στα άμεσα πλάνα μας αυτό, θέλει ιδιαίτερη προσέγγιση ώστε και να περάσουμε καλά και να μάθουμε. Δεν ξέρουμε εσείς τι θα θέλατε, τι θα σας άρεσε να κάνετε. Θέλουμε να ρωτήσουμε εσάς, τι θα προτείνατε; (γέλια)

 

Έχετε κάποιες ιδέες για το μέλλον που θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας;

 Έλενα: Ναι, έχουμε στο μυαλό μας πολλά πράγματα που θέλουμε να κάνουμε. Οι δράσεις αυτές δεν είναι ακριβώς καινούριες, βασίζονται στο ολιστικό μοντέλο που συζητήσαμε για να δούμε τι θέλουν οι νεότεροι άνθρωποι, οπότε αυτό που κάνουμε συνήθως είναι να διερευνήσουμε τις ανάγκες. Αυτό ξέρουμε να κάνουμε και στη ψυχική υγεία, να δούμε τι θέλει η κοινότητα. Τώρα αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να βγάλουμε τον κόσμο απ’ το σπίτι σιγά-σιγά, ώστε να κοινωνικοποιηθούμε και να ενεργοποιηθούμε πάλι και να κάνουμε αυτή τη σύνδεση, το connect. Η σύνδεση και η επιστροφή στην κινητοποίηση είναι το πρώτο και κύριο μέλημα μας αυτήν την περίοδο.

 

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος; 

Έλενα: Γενικότερα αυτό που λειτουργεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια και από τότε που υπήρξε ομιλία, θεωρώ, είναι το από στόμα σε στόμα! Δηλαδή πολλοί εθελοντές προτείνουν τον οργανισμό σε άλλα άτομα που θέλουν να ασχοληθούν με τον εθελοντισμό. Από εκεί και πέρα τα social media είναι ο μεγάλος παράγοντας σύνδεσης σήμερα που βοηθάει στο κομμάτι της επικοινωνίας. Μπορεί κάποιος να μας βρει στα social media και να μας στείλει ένα μήνυμα, είτε στο facebook είτε στο Instagram, ή στο email που έχει το Connect. Συνήθως απαντώ εγώ, κανονίζουμε μια συνάντηση δια ζώσης για να τους ενημερώσουμε για όλα αυτά τα πράγματα που κάνουμε, για τις δράσεις που έχουμε κανονίσει για το προσεχές διάστημα και για το γενικότερο πλάνο που υπάρχει στον οργανισμό. Αρά ο τρόπος είναι απλός. Μας βρίσκετε παντού, επικοινωνείτε είτε με email είτε μέσω απλού μηνύματος και στη συνέχεια επικοινωνούμε μαζί σας για να κανονίσουμε μια συνάντηση.

Στιγμιότυπα από την συνέντευξη στον χώρο της ATRAKTOS

Υπάρχει κάποια τελευταία σκέψη που θα θέλατε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες μας; 

Φίλιππος: Προσωπικά ως τελευταία σκέψη θα ήθελα να πω ότι θεωρώ πολύ σημαντικό τον εθελοντισμό. Γι’ αυτό ήρθα και στο Connect και έχω μείνει πολύ ικανοποιημένος, γιατί βλέπω ότι γίνεται δουλειά, πρεσβεύει κάποιες αξίες που πρεσβεύω και εγώ: αλληλεγγύη, προσφορά και ανιδιοτέλεια. Κάνουμε πράγματα να βοηθήσουμε την κοινωνία, αυτό είναι η ουσία μας και είμαι χαρούμενος γι’ αυτό.

 

 Έλενα: Υλοποιούμε αυτό που πρεσβεύουμε. Και ως τελευταία λέξη να πούμε το μότο μας, το “connect”, η σύνδεση, η δικτύωση, η συνέργεια. 

 

Σας ευχαριστούμε πολύ και θα θέλαμε να σας κάνουμε κάποιες παραπάνω ερωτήσεις στο τέλος. Είπατε ότι στο application έχετε 7000 χρήστες πόσοι από αυτούς τους χρήστες είναι πραγματικά ενεργοί και κάνουν τα tasks; 

(Βασίλης Γαλιατσάτος-Λειβαδάς, Δημοσιογράφος Atraktos Camp) 

Ιωάννα: Στην ουσία κάθε άτομό που μπορεί να φτιάξει ένα προφίλ είναι ένας χρήστης. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται πόσα challenge μπορεί να πραγματοποιήσει. Μπορεί κάποιος να κάνει μια εκπαίδευση σήμερα, μπορεί όμως να μην κάνει την άλλη βδομάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν τον θεωρούμε ενεργό. Από την άλλη, μπορεί να είσαι ένας εθελοντής που συμμετέχει σε δράσεις, όμως αν δε δραστηριοποιηθείς για έναν μήνα, κάπου χάνεις την ενεργητικότητα σου, για να το πω έτσι. 

 

Πόσα χρόνια είστε ο καθένας εδώ, στο Connect your city; 

Ιωάννα: Εγώ στο Connect είμαι 1 χρόνο και κάτι. Στον οργανισμό είμαι 1μιση χρόνο περίπου. Τα παιδιά είναι εθελοντές. 

 

Ζωή: Εγώ είμαι κοντά 6 μήνες. 

 

Ιωάννα: Η οποία Ζωή ήρθε μέσω του Φίλιππου. Έγινε ambassador. 

 

Φίλιππος: Ναι, αυτό από στόμα σε στόμα που είπαμε. Τώρα εγώ είμαι από τον Φλεβάρη του 2022 

 

Έλενα: (γέλια) Προσπάθησα να το αποφύγω, εγώ στην ΙΑΣΙΣ είμαι πάρα πολλά χρόνια, περίπου 12. Συγκεκριμένα το κομμάτι των εθελοντών το «τρέχω» πάρα πολλά χρόνια και «τρέχω» και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Στο connect είμαι γύρω στον 1μιση χρόνο. 

 

Στην αρχή είπατε ότι κάποιος είχε την ιδέα, μου θυμίζετε το όνομα; Αυτός που σκέφτηκε την ιδέα. 

(Άγγελος Κωσταντούλης, Δημοσιογράφος Atraktos Camp)

 Έλενα: Αυτός που σκέφτηκε την ιδέα ήταν η ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ μαζί με την ομάδα. Την ονομασία την σκέφτηκαν οι Ευρωπαίοι εθελοντές μαζί με τον τότε συντονιστή. 

 

Φίλιππος: Σαν εσάς, που είστε εδώ μια ομάδα.

 

 Έλενα: Είναι ερωτήσεις έκπληξη! (γέλια) Θέλετε να μας δυσκολέψετε. Θέλουμε την απάντηση και στη δική μας την ερώτηση! 

 

Εγώ θέλω να ρωτήσω, αν κάποιος θέλει να γίνει εθελοντής, ας πούμε όταν μεγαλώσουμε, πρέπει να είναι όλη την ώρα? Εννοώ, είναι όλη την ώρα απασχόληση ή είναι μια φορά στο τόσο; 

(Ζωή) 

Έλενα: Δε χρειάζεται να είναι όλη την ώρα απασχόληση, απλά υπάρχει κάποιου είδους δέσμευση. Μπορείς να πεις ότι δεν πηγαίνεις για ένα μήνα, απλά γενικά χρειάζεται να πηγαίνεις, δεσμεύεσαι να κάνεις κάποια πράγματα. 

 

Ιωάννα: Στην ουσία ο εθελοντισμός είναι μία δραστηριότητα που την κάνει κάποιος από επιλογή, διαθέτεις τον ελεύθερο σου χρόνο για κάτι τέτοιο, οπότε εξαρτάται από τη δική σου διαθεσιμότητα και όρεξη το πόσο χρόνο θα διαθέσεις. Αντίστοιχα, αν πας σε κάποια ομάδα μπάσκετ, ξέρεις ότι θα ασχοληθείς 4 ώρες τη βδομάδα, 2 ώρες τη Δευτέρα, 2 ώρες την Πέμπτη. Αν, από την άλλη, για το Χ Ψ λόγο προκύψει κάτι, ενημερώνεις. Είναι στο κομμάτι της υπευθυνότητας να ενημερώσεις ότι δεν θα μπορέσεις να πας, έκτακτα τυχαίνουν. 

 

Φίλιππος: Να υπογραμμίσω σχετικά με αυτό που ειπώθηκε για τη δέσμευση και την υπευθυνότητα πως αρκεί να το λες. Μπορείς να πεις “θα λείψω για έναν μήνα”, απλά να ενημερώνεις, αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχει επικοινωνία.

 

Έλενα: Να πούμε πως για να γίνεις εθελόντρια δεν χρειάζεται να μεγαλώσεις. Εθελόντρια μπορείς να γίνεις από πάρα πολύ μικρή ηλικία, ακόμα και το να βγεις έξω και να μαζέψεις ένα σκουπιδάκι για να βοηθήσεις και να προσφέρεις στη κοινότητα είναι ένα είδος εθελοντισμού. Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να γινόμαστε εθελοντές από πάρα πολύ μικρή ηλικία, γιατί με τον τρόπο αυτόν το “μικρόβιο” μεγαλώνει και καλλιεργείται στη πορεία. Αλλά, θέλω με τη σειρά μου να πω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ο εθελοντής να δεσμεύεται. Ναι, δίνει το χρόνο που μπορεί, αλλά έχει σημασία και η ανάγκη του οργανισμού, του φορέα, της υπηρεσίας. Οπότε πρέπει κάπως να υπάρχει επικοινωνία και συνεργασία, ώστε και οι ανάγκες που υπάρχουν να καλύπτονται. Να βγαίνουν οι εθελοντές έξω από την ζώνη ασφαλείας τους, να προσπαθούν δηλαδή να κάνουν και κάτι καλύτερο και περισσότερο, και όχι μόνο όταν και όπως βολεύει τον καθένα και την καθεμία.

 

Ήθελα να σας ρωτήσω, είπατε ότι στην πλατφόρμα έχετε 7000 εθελοντές νομίζω, και είπατε ότι έχετε 3000 εθελοντές, δηλαδή οι χρήστες δεν θεωρούνται εθελοντές στην ουσία; 

(Ιωάννα) 

Ιωάννα: Οι 7000 είναι αθροιστικά γενικότερα οι χρήστες μέχρι στιγμής. Οι 3000 εθελοντές υπήρχαν γενικότερα το τελευταίο διάστημα λόγω του covid. Όταν ξέσπασε η πανδημία είχαμε κάνει το “Connected We Stand” και υπήρχαν καινούργιοι 3000 εθελοντές, που βαπτίστηκαν εθελοντές γιατί στην ουσία έκαναν εθελοντικές δράσεις μέσω μιας πλατφόρμας. Οι 300 ενεργοί σημαίνει ότι είναι συνέχεια σε δραστηριότητες, σε δομές, σε ομάδες, αυτοί είναι ο πυρήνες. Όπως είναι πχ η Ζωή και ο Φίλιππος αντίστοιχα. 

 

Έλενα: Για να το πούμε πιο απλά, οι χρήστες λαμβάνουν τις ίδιες ενημερώσεις που θα λάβει και ένας εθελοντής ή μια εθελόντρια, γιατί πλέον μέσω κάποιας πλατφόρμας έχουμε την ικανότητα να τους εντάξουμε ως εθελοντές, άρα ναι, μπορούν εν δυνάμει να συμμετέχουν. Απλά το διαχωρίζουμε, γιατί έχουν κάποια διαφορά οι χρήστες που είναι στην πλατφόρμα από τον εθελοντή που θα έχει περάσει συγκεκριμένες διαδικασίες. Παρ’ όλα αυτά, σε κάθε περίπτωση ο αριθμός είναι τεράστιος γιατί είμαστε πάρα πολλά χρόνια. 

 

Θα ήθελα να σας ρωτήσω εγώ τώρα είμαι 10, πόσο χρονών, μπορώ να συμμετέχω στο Connect; 

Έλενα: Μπορείς να συμμετάσχεις αναλόγως τη δράση την οποία διεξάγουμε εκείνη την ώρα. Αν, για να σου δώσω ένα παράδειγμα, πάμε να καθαρίσουμε μία παραλία, μπορείς να έρθεις με τον γονέα σου και να υπογράψεις το συμβόλαιο. Θα χρειαστεί να συνοδεύεσαι ή σε άλλη περίπτωση μπορεί να έχει ήδη ρυθμιστεί ένα πλαίσιο ασφαλείας για κάποια συγκεκριμένη δράση, οπότε μπορείς να έρθεις. 

 

Μέχρι πότε έχετε σκοπό να συνεχίσετε τις δράσεις σας; 

Έλενα: Για πάντα. Απλά θα είναι άλλα άτομα, δε γίνεται να είμαστε εμείς για πάντα!

H ομάδα των Rebels News! με το Connect Your City

Για την συνέντευξη μιλήσαμε με τους/τις:

Έλενα Χαραμή, υπεύθυνη στο Connect Your City. Φίλιππος Θελερίτης, εθελοντής στο Connect Your city και σε κάποιες άλλες δομές της ΙΑΣΙΣ.

Ιωάννα Κυριαζή, συντονίστρια εθελοντών στο Connect Your City και στην ΙΑΣΙΣ. Ζωή Γεωργίου, εθελόντρια στο Connect Your City.

Scroll top